De Delftse kunstschilder Johannes Vermeer (1632-1675) maakte rond 1660 zijn wereldberoemd geworden schilderij “Het Straatje”. Een vredige blik op een op het eerste gezicht niet heel erg bijzonder stukje Delft met twee woonhuizen aan een gracht gescheiden door twee poortjes. Maar het is meesterlijk geschilderd met een bijzonder spannende compositie en uitsnede. Met recht heeft dit meesterwerk een prominente plaats in de eregalerij van Het Rijksmuseum te Amsterdam.

In 2015 publiceerde kunsthistoricus Frans Grijzenhout zijn indrukwekkend onderzoek naar de oorspronkelijke locatie van deze huizen in Delft, namelijk de nummers 40 en 42 in de Vlamingstraat. (Het Straatje van Vermeer, Rijksmuseum)

De juistheid van deze conclusie en de vraag of Vermeer überhaupt een bestaande werkelijkheid heeft geschilderd is onderwerp van een voortdurende discussie over het leven en de schilderkunst van Johannes Vermeer.