Een aantal jaar geleden kreeg ik het verzoek van regisseur Niki Padidar om een miniatuur te maken van het huis van haar grootouders in Teheran. De maquette zou een rol gaan spelen in haar documentairefilm “All You See”, over hoe er naar je gekeken wordt als je nieuw bent ergens en wat die vervreemding met je doet. Daarin zou ze ook haar eigen ervaringen uit 1986 verwerken, toen ze als 7-jarig meisje met haar ouders Iran verliet.

Niki kwam bij mij in Utrecht met een paar oude familiefoto’s waarop het huis te zien is. Het huis zelf is er niet meer. Beetje bij beetje kwamen via haar familie in Teheran en Amerika meer foto’s en zelfs filmpjes boven water. Dankzij haar dierbare herinneringen aan het huis van haar opa en oma, kwamen we samen tot een zo waarheidsgetrouw mogelijke reconstructie op schaal.

All You See” ging op 9 november 2022 als openingsfilm van Het International Documentary Film Amsterdam (IDFA) in première in Carré Amsterdam.